Equimotion een "thuis" voor paard en mens.Paddock paradise

 

Op Equimotion werken we met een paddock paradise omdat we het belangrijk vinden dat onze paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen leven. Dit wil voor ons zeggen dat ze in kuddeverband leven, zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze rusten. Zo hebben we verschillende inloopstallen en schaduwplaatsen op het terrein voorzien zodat onze paarden deze keuze zelf kunnen maken. Ook voorzien we verschillende voeder- en drinkplaatsen waardoor beweging gestimuleerd wordt. Onze paarden staan op een ruime track die ook verschillende ondergronden heeft. Voor hun inloopstal ligt een stukje beton, op een stuk van onze track zijn stenen voorzien en natuurlijk ook gewoon zand. Deze verschillende ondergronden verzorgen deels op een natuurlijke manier de hoeven van onze paarden. Let wel enkel een gevarieerde ondergrond is niet voldoende als verzorgen van de hoeven van ons paard. Een gevarieerde voeding en natuurlijk bekappen of bezoeken van de hoefsmid zijn een must.


Onze paarden staan tijdens de zomermaanden twee keer per dag op de weides die wisselend gebruikt worden. Hier hebben ze extra ruimte om met elkaar te spelen of te genieten van weides, waarin speciaal geselecteerde paardengrassen groeien. In de winter staan er verschillende hooiruiven zodat alle paarden constant ruwvoer ter beschikking hebben.

Zowel in de zomer en winter krijgen de paarden twee keer per dag hooi aangeboden. Deze hooinetten hangen verspreid op de track om ook zo weer beweging te stimuleren.


Ze kunnen elkaar groomen en zelf kiezen met wie ze beste maatjes willen zijn.

Het vele bewegen komt hun gezondheid ten goede.


Enkele voordelen:


- Beweging houdt je paard gezond

- Gezondere hoeven en benen

- Ontwikkelt geen stalondeugden

- Geen uitbarstingen bij het rijden

- Zelden koliek

- Sociale contacten

- Een gelukkig paard

Voedsel


Equimotion beschikt over voldoende grasland om de paarden te laten grazen en om zelf hooi te oogsten. Zo zijn we zeker van een goede kwaliteit ruwvoer.


Een gebalanceerd en nutritioneel dieet kan je paard alleen maar ten goede komen.

Wij vinden dit dus een heel belangrijk punt en focussen hier zeker op.


Zoals reeds gezegd oogsten wij zelf het hooi voor onze paarden. Om voldoende ruw voer te voorzien staan er ook stroruiven op het terrein waar de paarden vrije toegang toe hebben.

Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbrond voor paarden. Het moet dan ook van een hele goede kwaliteit zijn om de gezondheid van onze viervoeters te garanderen. Het hooi moet vrij zijn van giftige planten, stofvrij, geschikt voor paarden en niet afkomstig zijn van een overbemest land.


Hierdoor hooien wij bij voorkeur zelf zodat we zeker weten wat we onze paarden voeren.


In het wild eet een paard 15 uur per dag ruw voer.

De meeste weilanden in Vlaanderen zijn veel te rijk, dus ongezond voor paarden.


Onze weides zijn ingezaaid met speciale grassoorten voor paarden. Hierdoor krijgen de paarden verscheidene soorten gras die hen ten goede komen. De paarden worden telkens op een stuk van de weide toegelaten. Wanneer wij merken dat deze weide niet meer voldoet, schuiven ze door naar een volgende stuk zodat het eerste stuk terug kan groeien.

In een Paddock paradise systeem wordt de weidegang beperkt. Zo is er ook minder kans dat je paard hoefbevangen wordt.

Een goed weidebeheer is van groot belang en vraagt enige inspanning.


Ook hebben wij op ons terein een kruidenperk staan met wilgenbomen. De paarden eten heel graag jonge wilgentakjes en wij snoeien de bomen dan ook regelmatig bij zodat we dit lekkers aan onze paarden kunnen geven.


Likstenen liggen verspreid op het terrein zodat onze paarden ook toegang hebben tot de nodige zouten.


Zoals hierboven reeds vermeld is een gevarieerde ondergrond goed voor de hoeven van onze paarden, maar dat is niet voldoende. Ook een gebalanceerde voeding en beweging spelen hierin een grote rol.Accomodatie


Wij vinden het belangrijk een ruim aanbod te kunnen bieden als het op accomodatie aankomt. We hebben dan ook een leslokaal waar regelmatig verschillende lesdagen en clinics georganisseerd worden. Ook een gedraineerde buitenpiste en een binnenpiste met poduim zodat ,tot 30, toeschouwers goed kunnen meekijken zijn aanwezig op het terein. Doordat we werken met het systeem van een paddock paradise is er een ruime, gedraineerde track die gebruikt kan worden voor je trainingen. Ook hebben we nog een speelweide, hierin kan je een carwash, vijver, autobanden, enzovoort terugvinden. Er is een was- en doucheplaats voor de paarden waar je vrij gebruik van kan maken.


Mocht het nodig zijn dat je paard om gezondheidsredenen even apart moet staan dan kan je gebruik maken van de ruime individuele stalplaatsen.


Niet alleen voor de paarden willen we een fijne en gevarieerde accomodatie voorzien, dit willen we ook voor onze mensen. We hebben een zadelruimte, een voederruimte en een gemeenschapsruimte waar onze mensen kunnen samenkomen en gezellig kunnen napraten over hun fijne trainingen of wandelingen.


Onze accomodatie kan afgehuurd worden voor je eigen trainingen of wanneer je zelf een clinic of workshop wil organiseren.


Equimotion ligt  centraal gelegen tussen verschillende prachtige bossen. Zo gaan we op stap naar de bossen van Lichtaart, Tessenderlo, Lille-Wechelderzande, Averbode, Herentals, Geel-Bel en nog veel meer. We gaan de pracht van de natuur ook wel eens verder zoeken. Zo gaan we naar de Lommelse Sahara, Heverleebos, Hallerbos, ZoniĆ«nwoud, ...

Ook een uitstap naar de zee plannen we graag in!

Poiel 131, 2440 Geel


BTW- nummer 0629.550.982